Destinacije - Adamo Travel Dugi otok
Sali

Sali

Sali su najveće naselje na otoku i administrativni centar otoka i "vrata od Kornata". Smješteni su na južnome dijelu otoka. Već više od 1000 godina u Salima je razvijeno ribarstvo, o čemu svjedoči i prvi pisani spomenik o ribarstvu u našim krajevima. Više od 100 godina postoji i tvornica ribljih konzervi u Salima - Mardešić. Osim ribarstva, razvijena je i poljoprivreda i maslinarstvo, a unazad 50 godina počeo se razvijati turizam. U mjestu postoji jedan hotel (Hotel Sali) i najveći dio ponude privatnog smještaja otoka. Najveći broj stanovnika otoka živi upravo u Salima (oko 700).

Ne možemo pričati o Salima, a da ne spomenemo njegovu najpoznatiju kulturnu manifestaciju Saljske užance – trodnevna fešta koja se tradicionalno održava u kolovozu još od davne 1958. godine. Uz Užance je 1959. osnovana i Tovareća mužika koja je ubrzo postala i zaštitni simbol te manifestacije.

Zaglav

Zaglav

Jedno je od manjih mjesta na otoku i nalazi se na zaravni iznad uvale Triluke. Smješten je u dobro zaštićenoj uvali, pa se u njemu nalazi i pristanište za brodsku vezu s Zadrom.

Na regionalnoj je prometnici koja prolazi uzduž otoka, a u mjestu je i jedina benzinska postaja (za aute i za brodove) na Dugom otoku i u širem akvatoriju. U neposrednoj je blizini i Park prirode Telašćica.

Žman

Žman

Naselje i lučica na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, sjeverozapadno od Sali i Zaglava i jugoistočno od mjesta Luka.

Po broju stanovnika je drugo mjesto na otoku. Mještani se najviše bave poljoprivredom i ribarstvom.

Luka

Luka

Naselje u središnjem dijelu Dugog otoka, a smjestila se pod najvećim otočkim brdom Vela Straža. Najbliže mjesto je Žman (s jugoistočne strane), te Savar (sa sjeverozapadne).

Mjesto se odlikuje atraktivnim šetnicama i prirodnim plažama. Razvijen je turizam, a zahvaljujući sigurnim uvalama često je sidrište jahti i brodova. U mjestu se nalazi hotel Luka.

Savar

Savar

Naselje u središnjem dijelu Dugog otoka, koje se prvi put spominje u 13. stoljeću. Smješteno je na nadmorskoj visini od 62 m.
Mjesto je poznato po špilji Strašna peć, prvoj organiziranoj izletničkoj destinaciji ne samo na Dugom otoku već i šire, koju je 1904. godine posjetio i austro-ugarski car Franjo Josip.

Najzanimljivija znamenitost ovoga mjesta je crkva Sv. Pelegrin.

Brbinj

Brbinj

Naselje u istoimenoj uvali na sjeveroistočnoj obali Dugog otoka, 12 km južno od Božave. Gospodarska je osnova, kao i u ostalim mjestima na otoku poljodjelstvo i ribarstvo. Sjeverni dio uvale zaštićen je od svih vjetrova, a vanjski je izložen buri.

U Brbinj svakodnevno po nekoliko puta pristaje trajektna linija Zadar-Brbinj.

Dragove

Dragove

Naselje na sjeveroistočnom dijelu otoka, 4 km jugoistočno od Božave i 9 km sjeverozapadno od mjesta i trajektne luke Brbinj.

Soline

Soline

Malo naselje na sjevero-zapadnom dijelu otoka. Nalazi se u velikoj uvali Solišćica. Ime je dobilo po starim solanama koje se nalaze u istoimenoj uvali.

Nedaleko mjesta je uvala Saharun, poznata po prekrasnoj, pjeskovitoj plaži.

Božava

Božava

Naselje i mala luka na sjeveroistočnoj obali otoka. U blizini je otok Zverinac koji je također dio općine Sali.

Najrazvijenije je turističko mjesto na Dugom otoku, s hotelskim kompleksom visoke kategorije (Hoteli Božava) i ugostiteljskim objektima.

Verunić

Verunić

Naselje također poznato pod imenom Verona. Malo naselje sa uređenom šetnicom uz more i dvije lučice na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka.

Osim privatnog apartmanskog i nautičkog turizma, Verunić je poznat i po baroknoj crkvi Gospe od Karmena iz 1697. godine.

Veli rat

Veli rat

Naselje i lučica na sjeverozapadnom dijelu otoka na obali najpoznatije po svjetioniku Veli rat.

Park prirode Telašćica

Park prirode Telašćica

Park prirode Telašćica je jedan od 12 parkova prirode u Hrvatskoj. Uvala Telašćica smještena je u središnjem dijelu istočne obale Jadranskog mora, u jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok. Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, ova uvala, okružena s 13 otoka i otočića, a sadrži i šest otočića unutar uvale, proglašena je Parkom prirode 1988.

Zbog svoje sigurnosti, popularna je nautička destinacija.

Više informacija o PP Telašćica možete naći na https://www.adamo.hr/hr/uvala-telascica 

Uvala Dumboka

Uvala Dumboka

Uvala Dumboka smještena na JI dijelu otoka, samo 5km od Sali. Uvala dostupna autom i popularno mjesto za miran odmor.

U uvali se nalazi 5 kuća za odmor.

Otok Lavdara

Otok Lavdara

Otok Lavdara je mali otok u Jadranskom moru koji leži jugoistočno od Dugog otoka, usporedo s njegovim istočnim krajem. Od Dugog otoka ga dijeli Lavdarski kanal širok 1100 m.  Duga je 3 km, a u najširem dijelu je široka 1 km. Dostupna je brodom (vlastiti prijevoz).

Brodom se može do nje doći za 15 minuta iz mjesta Sali, najbližeg naseljenog mjesta na Dugom otoku.

Otok Krknata

Otok Krknata

Otok Krknata je nenaseljeni otočić blizu Dugog otoka sa nekoliko robinzonskih kuća za odmor.

Njegova površina iznosi 0,392 km², a dužina obalne crte iznosi 3,44 km. Najbliže naselje je Žman.